12 март 2009

12 църкви от 3 континента зад синода и срещу съда в Страсбург

12 църкви от 3 континента зад синода и срещу съда в Страсбург
24 Часа

С изпяването на два тропара и молитва в “Бояна” тръгна работна среща между представители на 12 православни църкви. Патриарх Максим събра митрополити и експерти по църковно и международно право от 3 континента, за да помагат на Светия синод как да се измъкне от решението на Европейския съд по правата на човека. Магистратите в Страсбург обявиха, че са нарушени правата на разколниците около Инокентий и призова страните да се споразумеят до 22 април, за да не осъди държавата.
Запознати с проблема от юристката на синода Мария Кьосева, църквите се подредиха по старшинство да кажат думата си. Първо пратениците на Вселенската, Йерусалимската и Александрийската заявиха, че БПЦ е единствената канонично призната от тях. Те се обединиха около становището, че решението на Страсбург не е правилно, тъй като се набърква в канонични въпроси извън компетенциите на светския съд. Най-много представители в Бояна е изпратил руският патриарх Кирил.
12-те църкви няма да излязат с решение, а само с общо становище, както е по канон, когато не присъстват главите на поместните църкви.
Ако ЕС обаче не реагира правилно, православието може да свика събор, решенията на който да станат задължителни за всички поместни църкви. Крайната мярка е продиктувана от опасността решението на Страсбург да стане прецедент, от който да се възползват разколници по целия свят, каза Ловчанският владика Гавриил.
Ако разколниците се покаят, патриархът е обещал да ги върне в църквите, в които са служели. На никакъв друг компромис обаче дядо Максим не бил склонен.
Негово светейшество се позова и на откритото писмо, което светогорските монаси от “Св. Георги Победоносец” в Атон изпратиха чрез “24 часа” до президента, премиера и синода. В него те нарекоха решението на съда в Страсбург “крайно пристрастно, тенденциозно и неправомерно”.
Експерти подозират, че казусът “БПЦ - Страсбург” може да мотивира ЕС да редактира концепцията си за човешките права. Сега делото ще се гледа от разширен състав от 17 съдии. Възможно било те да бъдат инструктирани да се произнесат против решението на първата инстанция, за да осуетят открития конфликт между ЕС и православието.
НИКОЛАЙ МОСКОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар