12 март 2009

Държавата се готви да обжалва в Страсбург решението за Инокентий

Държавата се готви да обжалва в Страсбург решението за Инокентий

Представители на почти всички православни църкви се събраха по покана на патриарх Максим, за да обсъдят решението на съда в Страсбург

Държавата вероятно ще обжалва в най-скоро време решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което постанови, че България е нарушила граждански права заради отказаната регистрация на т.нар алтернативен синод на Инокентий. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков (НДСВ) след среща на депутати с представители на Светия синод и на други православни църкви.

Общо становище за неприемане на решението на съда беше прието на форума, организиран от партриарх Максим с участието на митрополити по повечето православни църкви.

Искането за обжалване на решението на Страсбург е на синода, но държавата е тази, която трябва да предприеме подобни действия, обясниха депутати. Изпълнителната власт не може да не се събрази със становищено на синода, уточни Герджиков. Допълни, че решението на съда ще бъде атакувано като неканонично.

На срещата се опитах да открехна вратата за разговори, казах, че трябва да се помисли за разумен компромис, но не срещнах никакво разбиране, разказа председателят на ресорната парламентарна комисия. Представителите на Българската православна църква обявили категорично, че не трябва да се сяда на маса за преговори с разколниците. Депутати също коментирали като неприемливо решението на Страсбург. Участвали в разговора политици посочиха, че на срещата е била заявена недвусмислена морална подкрепа към архиереите с думите, че има един синод и една църква. Как може съд да решава колко църкви има в България, коментира след срещата Йордан Цонев (ДПС).

Чуждестранна работна група ще помага на синода
Руската патриаршия и останалите православни църкви са готови да създадат работа група и да предоставят експерти по международно право, които да помагат на България и българската православна църква в съдебния спор в Страсбург. Това беше съобщено от митрополит Иларион, който е предствител на руската църква в ЕС. Поканените в България за срещата висши свещеници от православните църкви излязоха със становище, че именно оглавяваната от Максим църква е единствената канонична православна църква в България и само тя е призната от Вселенското православие. Чуждият клир приозва държавата да обжалва решението на Старсбургския съд, като посочиха, че за тях върпосът е много важен тъй като би могъл да създаде опасен прецедент. Българските духовници бяха категорични, че няма да преговарят с хората на Инокентий.
в. "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар