11 март 2009

Медийна изява на разколниците

РАЗКОЛА СЕ ОПРАВДАВА В „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА”


Петък,
06 Март 2009

Руси Ст. Русев

Разкола иска паралелна администрация в рамките на Българската Православна Църква. Той тълкува интронизацията на НС патриарх Максим, като нарушение на каноничното право, но е против канона, щом стане дума, че Христос е завещал само Една Църква! В Гърция били „май, седем и всичките получават заплати”... Това беше духът на изказванията на 5 март вечерта на поддръжниците на отцепването от БПЦ в лицето на свещеник Любомир Попов от Варна, адвокатът по исковите молби в Страсбург Иван Груйкин и доцентът по църковно право Дилян Николчев. Дебатът се състоя в „Червената къща” на улица „Любен Каравелов” в столицата. Те и седналите сред публиката Камен Бараков, Христо Латинов и проф. Радко Поптодоров отново завъртяха старата плоча за уж неканоничния избор от 1971 година, забравяйки, че и Бараков и отец Любомир и протопрезвитерът проф. Поптодоров са ръкоположени, назначавани са и са се чувствали свещенослужители при същия този патриарх от 71-ва до началото на промените. Трябваше глас от залата да им напомни, че няколко десетилетия те са намирали църковната иерархия за достатъчно добра.

Това, че разколът иска десет процента от храмовете е очевидно самоизобличение на хората, които твърдят, че ... не са разкол, а само искали паралелна администрация вътре в Тялото на Църквата. Груйкин станно съжали, че „реформацията на църквата в Западна Европа е подминала България”. Бараков от своя страна нарече държавниците престъпници, явно забравяйки присъдата си от Пазарджишкия съд за измами по ДДС.

Лукави и несигурни разсъждения за това, доколко е легитимен Събора на главите на поместните Църкви изказал се категорично за легитимността на Светия Синод на БПЦ и НС патриарх Максим предизвика смайване.

Вяло и несигурно ветераните на разкола като че ли обсъждаха помежду си какво точно да искат в замяна на обещанието да не създават неприятности. Срещу тезите им да се изправи беше поканен единствено юристът Пламен Сивов, създател на фондацията „Покров Богородичен”. Той грамотно и спокойно посочи несъществеността на исканията и твърденията им. Друг е въпросът защо за защитник на позицията на БПЦ е поканен представител на организация, която от създаването си работи без благословението на Светия Синод, нееднократно е срещала синодалното необдобрение за това, и дейността й се свързва с финансиране от неправославни и антиправославни източници.

Фестивално настроение донесе видеозаписът на изказване на бившия главен редактор на Църковен вестник Георги Тодоров излъчено в началото на дебата, което окачестви решението на Съда в Страсбург като напълно незаконосъобразно.

„Ние не сме онези хора!” – заяви отец Любомир с надеждата, че присъстващите са достатъчно млади да не помнят насилието упражнено от разколниците при завземането на църковните имоти през 1992 г.

„Тук се говори, както дяволът чете Евангелието!” – се провикна Камен Бараков, без да става ясно кого има предвид.

Известната с идеите си за „пазар на религиите” изказвани на чуждестванни конференции за Православието Даниела Калканджиева, която седеше в публиката, съобщи, че е правила „проучване” на отразяването в медиите на съобщенията за решението на Съда в Страсбург. Според нея почти всички медии са се изказали негативно за това решение и общественото мнение е изцяло против разкола, а правителството не е публикувало текста на решението, с което е дезинформирало обществеността. Човек от публиката, който не се представи, я опроверга, като посочи, че това решение е публикувано в сайта на Външно министерство веднага след неговото обнародване.

Михаил Иванов - бивш съветник на бившия президент Желю Желев спомена за насилието извършено над Светия Синод и лично над НС Максим през 1992 година в опит да защити правото на разколниците да си възвърнат окупираните от тях храмове. Отново глас от залата го ориентира, че „тези хора” са ръкоположени и назначени от иерарахията, на която се обявяват за противници.

Препечатано от сайта на храм "Св. Неделя"

Няма коментари:

Публикуване на коментар